12/6/09

STAR WARS


Τα άστρα & οι προτάσεις του δεκαπενθημέρου – 2 σε 1
Από τον Άγγελο Γκαγκάριν


Κριός (21 Μαρτίου – 19 Απριλίου)
«Σόδομα και τα Γόμορρα!» και μη σου πω και «μπουρλότο!». Καλέ, τι έχεις πάθει τον τελευταίο καιρό, εσύ ο τύπος και υπογραμμός; Τι λίμπιντο και κακό είν’ τούτο; Είναι το καλοκαίρι, αυτή η κολασμένη εποχή, που σε χτύπησε απότομα κατακούτελα; Είναι η πολύ γυμνή σάρκα που έχει εμφανιστεί στους δρόμους λόγω ζέστης; Είναι τα δικά σου εσώτερα που σου ζητούν να κυλιστείς στις ηδονές και στις αμαρτίες; Δεν ξέρω τι από όλα είναι, ξέρω όμως ότι σε αυτή τη θάλασσα πηγαίνεις πάντα με τη σαμπρέλα σου, γιατί αλλιώς χάθηκες. Που θα πει: αν το προϊόν σου είναι… διαθέσιμο, «no problemo» κι εμείς, όλοι του κόσμου οι φιλήδονοι μαζί σου. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή είσαι δεσμευμένος, μάθε πως τα πράγματα είναι πολύ πιθανόν να περιπλακούν και τα νέα να φτάσουν στα αφτιά που δεν θέλεις.
Παραστασούλα;
Θέατρο: Μεφίστο για πάντα, Toneelhuis - Guy Cassiers
11 - 13 Ιουνίου, Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Αίθουσα Αντιγόνη)

Ταύρος (20 Απριλίου – 20 Μαΐου)
Ονειρεύεσαι καλοκαιρινά τοπία. Χορούς στην ακρογιαλιά ανάμεσα σε καυτά, ημίγυμνα κορμιά, με ένα πολύχρωμο κοκτέιλ στο χέρι. Βόλτες στα καλντερίμια με τα αιγαιοπελαγίτικα άσπρα και μπλε γύρω σου κι ατέλειωτους περιπάτους στην άμμο, χέρι με χέρι, και το ηλιοβασίλεμα στα μαλλιά σου. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε έκανες προσφάτως επανάληψη στα άπαντα του Λάκη Κομνηνού από τα seventies είτε οι ρυθμοί της δουλειάς σε έχουν εξαντλήσει εντελώς και πραγματικά χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές. Ούτως ή άλλως, το καλοκαίρι είναι γεμάτο υποσχέσεις για σένα, και οι προοπτικές να περάσεις καλά είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκές. Για μια ακόμα φορά θα σου πω βέβαια ότι το πρόβλημα μπορεί να το δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος με τις μεγάλες προσδοκίες σου. Μην περιμένεις πολλά. Άσε στη ζωή τον χώρο που απαιτεί για να σε εκπλήξει. Αφέσου. Θυμάσαι πώς γίνεται;

Θέατρο: Κοκτέιλ Πάρτι, T.S. Eliot
16 - 18 Ιουνίου, Πειραιώς 260 (Χώρος Δ)

Δίδυμοι (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)
Αν ήταν να περιγράψω με μια λέξη το πώς αισθάνεσαι το τελευταίο διάστημα αυτή θα ήταν «τσιτωμένος». Οι αισθήσεις σου μοιάζουν να υπερλειτουργούν, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να σε ενοχλούν πράγματα που στο παρελθόν θα σου ήταν αδιάφορα. Τούτες τις μέρες ένα ατυχές σχόλιο μπορεί να ακουστεί στα ευαίσθητα αφτιά σου ως μεγάλη μομφή ή μια καθυστέρηση να μοιάζει ως η αρχή μιας ανεπανόρθωτης καταστροφής. Κάθε φορά που νιώθεις έτσι θέλω να θυμάσαι τη φράση που γειώνει κάθε δυστυχία αλλά και κάθε ευτυχία: «Κι αυτό θα περάσει». Ναι, φίλε μου, κι αυτό θα περάσει, όπως πέρασαν τα προηγούμενα κι όπως θα περάσουν όλα αυτά που θα έρθουν. Κι η ζωή άμμος είναι στα χέρια μας που κυλάει και δεν μπορείς κανείς να τη σταματήσει. Ε, α να χαθείς! Μ’ έκανες να αμπελοφιλοσοφήσω και καθόλου δεν μου ταιριάζει. Ακριβώς όπως δεν ταιριάζει σε σένα η μιζέρια. Ξεκόλλα, βγες έξω, δες κάτι ενδιαφέρον:

θέατρο: Οι έμποροι, Joël Pommerat / Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» - Θεσσαλονίκη - Γιάννης Λεοντάρης
11 - 13 Ιουνίου, Το Σχολείον (Χώρος Β)

Καρκίνος (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)
«Let’s talk about business and love». Η φράση παρακαλώ να ακουστεί με προφορά που να μαρτυρά ιταλική καταγωγή και στο τέλος της ας δυναμώσει το μαντολίνο στο δραματικό θέμα του Νίνο Ρότα για την ταινία «Ο Νονός»… Τι να πω, Καρκίνε; Αν μη τι άλλο, με εμπνέεις. Την περίπτωσή σου την κρίνω κάπως ιδιάζουσα: από την μια είναι το επαγγελματικό κομμάτι της ζωής σου που σε απασχολεί σε βαθμό που να σου τρώει το μεδούλι. Κι απ’ την άλλη, ταυτόχρονα, είναι και η ερωτική σου ζωή που σε αφιονίζει. Είσαι σε μια φάση της ζωή σου που τα θέλεις όλα και φλερτάρεις ασύστολα με όλα (ανθρώπους και ιδέες) και ταυτόχρονα έχεις τη διάθεση να σηκωθείς και να τα παρατήσεις όλα για να γυρίσεις τον κόσμο και να τα δεις όλα• να ζήσεις όλες τις εμπειρίες που η τύχη και οι άλλοι –δικά σου είναι τα λόγια, όχι δικά μου– σου στέρησαν. Παίρνω μια ανάσα και σου λέω πως δεν μπορείς να το κάνεις, απλώς και μόνο γιατί δεν είσαι φτιαγμένος από τα υλικά του φυγά. Για να παρηγορηθείς σου προτείνω μια παράσταση φευγάτη:

Χορός: Loin... , Rachid Ouramdane
16 Ιουνίου Πειραιώς 260 (Χώρος Η)

Λέων (23 Ιουλίου – 22 Αυγούστου)
Θα σ’ το πω με απλά λόγια: Βγες από το σπίτι και μην ξαναγυρίσεις αν δεν βρεις αυτό που σου έχει φυλαγμένο η ζωή. Η συγκυρία είναι εξαιρετική. Να θυμάσαι πως δεν είναι καιρός για δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις. Ως γνωστόν, η τύχη έχει μαλλιά μόνο μπροστά και πίσω είναι καραφλή. Γι’ αυτό, είτε την αρπάζεις από το μαλλί αμέσως μόλις τη δεις, είτε απομένεις να την κοιτάς να τρέχει μέχρι να βρει κανέναν άλλο, πιο έτοιμο από εσένα. Μάτια κι αφτιά ανοιχτά, λοιπόν. Είσαι έτοιμος από καιρό για τούτη την ώρα κι είναι κρίμα να μην επωφεληθείς. Έχεις δουλέψει σκληρά, έχεις παλέψει με νύχια και με δόντια κι αξίζει να ευνοηθείς. Κι ας μην κρυβόμαστε: Πέρα από το υλικό κομμάτι της ανταμοιβής, ως φιλόδοξο λιοντάρι που είσαι έχεις επιπλέον και μια σχεδόν υπαρξιακή ανάγκη να ξεχωρίσεις και να λάβεις επιτέλους τη θέση που σου αξίζει σε τούτη την άγρια ζούγκλα.

Χορός: Des témoins ordinaries, Rachid Ouramdane
18 και 19 Ιουνίου, Πειραιώς 260 (Χώρος Η)

Παρθένος (23 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)
Τον τελευταίο καιρό βρίσκεσαι με μια διαρκή μετακίνηση. Τα τοπία (τα εξωτερικά και τα εσωτερικά) αλλάζουν συνεχώς κι αυτή η διαρκής αλλαγή μοιάζει να εγκυμονεί τον καινούργιο σου εαυτό που θα ξεπεταχτεί στο άμεσο μέλλον. Μη φανταστείς ότι ο «καινούργιος εσύ» θα είναι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο; Παρ’ όλα αυτά, στο μέλλον, όταν θα γυρνάς το βλέμμα σου πίσω στον χρόνο θα βλέπεις μια λεπτή διαχωριστική γραμμή που θα μοιράζει για πάντα την προσωπική ιστορία στα δύο: Εσύ πριν κι εσύ μετά, και ταυτόχρονα ο κόσμος πριν κι ο κόσμος μετά. Το πιο σημαντικό πράγμα για το οποίο θα κληθείς να αποφασίσεις είναι σε ποιον από αυτούς τους δυο κόσμους θα ακουμπήσεις τη ψυχή σου. Εν τω μεταξύ δες μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση:

Θέατρο: Κατερίνη, ομάδα Βlitz
19 - 28 Ιουνίου, Bios

Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου)
Τι έχουμε εδώ; Παίζεις δυνατά έτσι; Και γιατί όχι, θα μου πεις… Όταν βλέπεις ότι σε ένα τυχερό «παιχνίδι» το χαρτί σε θέλει (γιατί κι ο έρωτας σ’ αυτά συγκαταλέγεται) είναι κουτό να σταματάς ή να παίζεις συντηρητικά. Μην ξεχνάς, πάντως, ότι ανάμεσα στα χαρτιά της τράπουλας υπάρχουν και καρδιές. Κι αν η δική σου καρδιά τούτη την ώρα μοιάζει να είναι η τελευταία που κινδυνεύει, στο παιχνίδι του έρωτα ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι. Κατά τα άλλα, φαίνεται πως δουλεύεις συστηματικά και μεθοδικά και στα επαγγελματικά σου θέματα, στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμες απολαβές. Για να πετύχεις τους στόχους σου κινείσαι τόσο στην επιφάνεια όσο και στο παρασκήνιο, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Η ανατροπή του μπορεί να προέλθει μόνο από εξωτερικούς παράγοντες, τους οποίους, ούτως ή άλλως, δεν μπορείς να προβλέψεις.

Θέατρο: Ο Άρντεν από το Φέβερσαμ
17 - 21 Ιουνίου, Το Σχολείον (Κήπος)

Σκορπιός (24 Οκτωβρίου – 21 Νοεμβρίου)
Είναι σίγουρο ότι θα ήσουν σαφώς πιο ευτυχισμένος αν για λίγο διάστημα πάθαινες μια μικρή ελεγχόμενη αμνησία. Το μυαλό σου δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς, αλλά δυστυχώς προς τη λάθος κατεύθυνση. Έχεις εγκλωβιστεί ξανά στην παλιά σου συνήθεια να μην αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω. Για μια ακόμα φορά είσαι εξαιρετικά ευάλωτος σε κατευθυνόμενα ή τυχαία πυρά. Για μια ακόμα φορά ξεχνάς ότι το σύμπαν δεν περιστρέφεται γύρω από σένα και πως τελικά δεν είσαι ο πιο άτυχος, κουρασμένος, αδικημένος (κ.λπ., κ.λπ.) άνθρωπος του κόσμου. Στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται μέσα στο ίδιο σου το σπίτι: Είναι ένας μεγάλος θυμωμένος δράκος, που εκτοξεύει κατακόκκινες πύρινες ριπές. Και να σκεφτεί κανείς πως πριν γίνει τέρας, ήταν ένας κανονικός άνθρωπος σαν εσένα, και, δυστυχώς, σαν κι εσένα σκεφτόταν πολύ και γι’ αυτό έγινε ένας μοναχικός δράκος. Αν τσίμπησες με την ιστορία μου, θα πει πως πρέπει γρήγορα να διαλέξεις ένα άλλο παραμύθι με καλύτερο τέλος.

Μουσική: Ο Μαγικός αυλός, Η Ορχήστρα της Πλατείας Vittorio
16 Ιουνίου, Ηρώδειο

Τοξότης (22 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)
Θέλεις τα ώπα σου, θέλεις τις βόλτες σου, θέλεις τα ωραία σου… Βρε αδερφέ, θέλεις όλα αυτά που σου επιτρέπουν να είσαι αυτό που είσαι: ο τύπος που όλοι θέλουν να έχουν φίλο ή ερωτικό σύντροφο. Αντί γι’ αυτά όμως, το τελευταίο διάστημα το μόνο που βιώνεις είναι πιέσεις (κάθε είδους και από κάθε πλευρά) που, από τη μια δεν σου ταιριάζουν καθόλου, κι από την άλλη μεταλλάσσουν την προσωπικότητά σου. Το αποτέλεσμα είναι ότι εσύ ο ωραίος κι ο χαρισματικός κυκλοφορείς μέσα στο άγχος, στη νεύρωση και στην ανασφάλεια. Είναι σίγουρο πως δεν μπορείς να αποφύγεις αυτά τα μικρά και καθημερινά που δυστυχώς μας βαραίνουν όλους. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσεις να θυμάσαι πως το να δουλεύεις για να πληρώσεις το ενοίκιο δεν σου απαγορεύει να έχεις «τα ώπα σου και τα ωραία σου», τα καλύτερα από τα οποία μάλιστα στοιχίζουν ελάχιστα. Πόσο καιρό είπαμε έχεις να πας σε συναυλία;

Μουσική: Synch, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)
Μερικές φορές έχεις την εντύπωση ότι μιλάς μια γλώσσα διαφορετική από τους άλλους ανθρώπους; Σε διαβεβαιώνω ότι η εντύπωση αυτή είναι όλως διόλου σωστή, γιατί την ίδια έχουν κι όλοι οι άλλοι γύρω σου. Νιώθεις σαν «Englishman in New York» λοιπόν. Χμ! Μην βιαστείς να κατσουφιάσεις… Υπάρχει και η καλή όψη αυτής της κατάστασης. Σκέψου πως αν αισθάνεσαι ξένος στην ίδια σου την πόλη, στην ίδια σου την παρέα, στην ίδια σου τη σχέση, έχεις τη δυνατότητα να τη δεις με φρέσκο, καθαρό μάτι. Φίλε μου, έχεις την ευκαιρία να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και να τη μετατρέψεις σε «ταξίδι». Έχω δεκάδες λέξεις να σου προτείνω να εντάξεις στο καθημερινό σου λεξιλόγιο: Ξεμούδιασμα, ξεκαθάρισμα, ανάσα, αποφόρτιση, ανανέωση, χρώματα. Παραμένοντας στα γνωστά και στα τετριμμένα μπορεί να νιώθεις ασφαλής αλλά όχι ευτυχής, my friend!

Μουσική: Όσο υπάρχουν Αχαιοί, Συναυλία Δημήτρη Παπαδημητρίου
19 Ιουνίου, Ηρώδειο


Υδροχόος (20 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου)
Τρέχεις, τρέχεις, τρέχεις και δεν φτάνεις. Πού πήγε εκείνος ο παλιός, καλός μποέμ εαυτός σου που ήξερε να ζει για το σήμερα; Που ήταν η ψυχή της παρέας και η παρέα της ψυχής και είχε χρόνο για όλα τα παράξενα και τα περίεργα του κόσμου; Ξέρω καλά πως υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση και πως έχεις όλα τα δίκια του κόσμου δικά σου. Γιατί παρότι εδώ και καιρό όλοι εμείς οι αστρολόγοι σου πιπιλίζουμε τα αφτιά με θριαμβολογίες του τύπου «αυτή είναι η εποχή σου», το μέλλον σου ανήκει» κ.λπ., εσύ προς το παρόν δεν βλέπεις φως. Αντιθέτως φθείρεσαι μέσα σε καθημερινά δρομολόγια χύνοντας τόνους ιδρώτα χωρίς ακόμα να μπορείς να μιλάς για κέρδη και απόδοση καρπών. Δεν θα σου πω να κάνεις λίγη ακόμα υπομονή και δεν θα σ’ το πω γιατί θα με βρίσεις. Το μήνυμα πάντως, έξυπνος είσαι, το πήρες. Και ενώ θα περιμένεις να και κάτι ενδιαφέρον για τα αφτάκια σου:

Μουσική: Café de los Maestros
21 Ιουνίου, Ηρώδειο

Ιχθύς (19 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)
Βρίσκεστε σε κομβικό σημείο της ζωής σας και το αισθάνεστε. Οι αποφάσεις που θα έπρεπε να είχατε πάρει από χρόνια παραμένουν εκκρεμείς, κι εσείς παραμένετε άβουλοι να κοιτάτε τους δείκτες του ρολογιού να μετρούν ανάποδα τον χρόνο κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο. Δεν θα ήθελα να σας τρομοκρατήσω ούτε θα σας πιέσω με προστακτικές του τύπου «ξεκουνηθείτε», «άιντε τελειώνετε, έχουμε και δουλειές…». Θέλω μόνο να σας πω να σκεφτείτε γιατί δεν προχωράτε σε αποφάσεις. Πρόκειται για απλή αναβλητικότητα ή μήπως πίσω από αυτήν την απραξία κρύβεται ο φόβος; Κι αν είναι φόβος, τότε φόβος για ποιο πράγμα; Φόβος για μια ενδεχόμενη αποτυχία; Φόβος απέναντι στο καινούργιο; Φόβος μήπως εκτεθείτε; Ή μήπως φόβος να ενηλικιωθείτε; Επαναλαμβάνω τη λέξη «φόβος» γιατί μόνο έτσι ξορκίζεται. Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι να μιλήστε ανοιχτά για ό,τι φοβάστε με εκείνους που πρέπει να ακούσουν…

Μουσική: Ταξιδεύοντας... , Συναυλία με έργα Θάνου Μικρούτσικου
23 και 24 Ιουνίου, Ηρώδειο


To tip του αστρολόγου
Να αποφεύγετε τους πειρασμούς (εκτός φυσικά από εκείνους στους οποίους δεν μπορείτε να αντισταθείτε…).

Δεν υπάρχουν σχόλια: