20/6/09

Café de los Maestros: Οι ζωντανοί θρύλοι του τάνγκο

Έγινε δίσκος, ταινία και ετοιμάζεται και η αγγλική έκδοση του βιβλίου. Το Café de los Maestros αναβιώνει τη χρυσή εποχή του κλασικού τάνγκο. Το άλμπουμ έχει ήδη κερδίσει δύο βραβεία Γκράμι Λατίνο για καλύτερο τάνγκο άλμπουμ, η ταινία έχει προβληθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και στις 21 Ιουνίου οι συντελεστές έρχονται στην Αθήνα για μια συναυλία στο Ηρώδειο.


Οι Χουάν Κάρλος Γκοντόι, Νίνα Μιράντα, Οσβάλντο Ρεκουένα, Φερνάρντο Σουάρες Πας, Άνιμπαλ Αρίας, Οσβάλντο Μόντες, Μιγκέλ Άνγκελ Βαρβέλο, Λούις Στάζο, Κάρλος Πάζο, Χουάν Χοσέ Μοσαλίνι, Οράσιο Καμπάρκος είναι μερικοί από τους εναπομείναντες αστέρες του τάνγκο των δεκαετιών 1940 και 1950, που προηγήθηκαν του Άστορ Πιατσόλα. Υπό την επίβλεψη του βραβευμένου συνθέτη και παραγωγού Γκουστάβο Σανταολάγια έγιναν οι Café de los Maestros. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2005 στην Αργεντινή και τρία χρόνια αργότερα στην Ευρώπη. Κι αν εμείς περιμέναμε λίγο παραπάνω για να τους απολαύσουμε, αυτοί περίμεναν σχεδόν 60 χρόνια την αναγνώριση εκτός συνόρων.

Ο ΔΙΣΚΟΣ, ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πριν μερικά χρόνια, το 2003, ο Γκουστάβο Σανταολάγια πήρε την απόφαση να ταξιδέψει από το Λος Άντζελες, όπου ζει πλέον μόνιμα, στο Μπουένος Άιρες για να προσπαθήσει να πείσει τους μουσικούς και τραγουδιστές του τάνγκο να μπουν στο στούντιο και να ηχογραφήσουν ένα δίσκο. Όλοι τους μεταξύ 70 και 95 ετών, τρεις μάλιστα εξ αυτών δεν πρόλαβαν καν να δουν την τελική κόπια της ταινίας. Ο αργεντινός συνθέτης και παραγωγός κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες μορφές της «χρυσής εποχής» του τάνγκο για τις ανάγκες του διπλού δίσκου και στη συνέχεια του μουσικού ντοκιμαντέρ και μας προσφέρει την αργεντίνικη εκδοχή του Buena Vista Social Club, του εξαιρετικά επιτυχημένου δίσκου του Ράι Κούντερ για τους κουβανούς μουσικούς της δεκαετίας του 1940.
«Αν ακούσεις μια καλή εκτέλεση τάνγκο και δεν νιώσεις ένα τρέμουλο στο στήθος σου, βρες άλλο τρόπο να περάσεις το χρόνο σου», λέει ο πιανίστας Κάρλος Γκαρσία στην εισαγωγή της ταινίας. Ο Μιγκέλ Κοάν σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ που βασίστηκε στη συναυλία του Café de los Maestros στο Teatro Colón του Μπουένος Άιρες στις 24 Αυγούστου 2006. Οι μουσικοί και οι τραγουδιστές του Café de los Maestros μας ταξιδεύουν νοσταλγικά μέχρι τα παλιά καφέ και κλαμπ και αναπολούν το χορό και τη σημασία της μουσικής στην καθημερινή ζωή της εποχής τους. Η προετοιμασία στην οθόνη: πρόβες, ηχογραφήσεις, σκηνές καθημερινότητας, πειράγματα και αστεία των παλαίμαχων μουσικών. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στα Φεστιβάλ του Βερολίνου, της Ιερουσαλήμ, της Γκουανταλαχάρα, αλλά και στο δικό μας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου απονεμήθηκε στον Γκουστάβο Σανταολάγια ο Χρυσός Αλέξανδρος. Στην Αθήνα προβλήθηκε μόνο στον κινηματογράφο Έλλη.
Ο εκδοτικός οίκος Retina, τον οποίο ίδρυσε ο Γκουστάβο Σανταολάγια, έχει αναλάβει και την έκδοση ομότιτλου βιβλίου: το πορτρέτο μιας ολόκληρης εποχής, η γέννηση και η εξέλιξη του τάνγκο. Φωτογραφίες και συνεντεύξεις όλων των «δασκάλων» και προσωπικές ιστορίες ξετυλίγουν το νήμα που τους ενώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: