17/6/09
Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Κουρούμπαλης: Ο Χουλκ εναντίον του Κόκορα της Warner Bros
Η δακρύβρεχτη ιστορία του Άρντεν από το Φέβερσαμ λίγο πριν πιάσει βροχή και ενώ εμείς δεν είχαμε ομπρέλα.
Από τη Νάντια Δρακούλα
Φωτογραφίες: Βίκυ Γεωργοπούλου
Το 1551 ο Τόμας Άρντεν, πρώην δήμαρχος του Φέβερσαμ, για κάποιο λόγο που δεν είναι της παρούσης, είχε πολλούς εχθρούς οι οποίοι ήθελαν να τον εξαφανίσουν από προσώπου Γης. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η πολυαγαπημένη του γυναίκα Αλίκη και ο εραστής της Μόσμπι… Με άλλα λόγια, ο κακομοίρης ο Άρντεν την έβαψε.
Το θέμα του έργου (μιας ελισαβετιανής τραγωδίας που γράφτηκε το 1592 από άγνωστο συγγραφέα) στηρίζεται σε ένα αληθινό περιστατικό – αλλά τι σημαίνει, άραγε, αληθινό περιστατικό, όταν αυτό έχει διαδραματιστεί πριν από πολλούς αιώνες, σε συνθήκες δύσκολο να τις αναπαραστήσουμε σήμερα; Πάντως, ο Μάξιμος Μουμούρης και οι συνεργάτες του εμπνεύστηκαν από την πραγματικότητα των πλανόδιων λαϊκών θεατρίνων εκείνης της εποχής που γυρνούσαν από χωριό σε χωριό κάνοντας ταχυδακτυλουργίες και ακροβατικά. Στον Άρντεν από το Φέβερσαμ του 2009 ένας παρουσιαστής-κομπέρ στη θέση του αφηγητή-κράχτη οργανώνει το καραβάνι, κι αντί για κάρο με άλογα στη σκηνή θα εισβάλει το φορτηγάκι του νεανικού θιάσου.
Λίγες μέρες πριν κάνει πρεμιέρα η δακρύβρεκτη ιστορία του Άρντεν, συναντήσαμε τον σκηνοθέτη και έναν από τους πρωταγωνιστές του, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη (Μόσμπι), σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έπιασε βροχή, μπήκαμε μέσα στο magic bus της παράστασης όπως όπως και η κουβέντα από αλλού ξεκίνησε κι αλλού πήγε.
Αν ο Άρντεν ήταν καρτούν, ποιος θα ήταν;
Mάξιμος Μουμούρης: Στην τέταρτη σκηνή που μαχαιρώνονται πρέπει να είναι ο Χουλκ ή ήρωας των Τεσσάρων Φανταστικών, πολύ θηριώδης και πολύ ευαίσθητος.
Δημήτρης Κουρούμπαλης: Εμένα μου θυμίζει έναν τεράστιο κόκορα της Warner Βrothers, που πήγαινε μες στο κοτέτσι και είχε ένα μικρό κοτοπουλάκι που τον πείραζε.
Πόσο κακός είναι ο Μόσμπι;
Δ.Κ. (σκασμένος στα γέλια): Ο Μόσμπι είναι ένα πλάσμα βγαλμένο από τα τρίσβαθα της Kόλασης. Εξαρτάται όμως από ποια πλευρά θέλεις να το δεις. Αν το δεις από τη δική σου τη μεριά, σαν γυναίκα, είναι πολύ όμορφος, ικανός, γλυκός και ακούει τις επιθυμίες σου. Αν το δεις από την πλευρά της εξουσίας και της κοινωνικής τάξης, είναι κακός γιατί θέλει να την ανατρέψει.
Πόσο κακός είναι ο Μάξιμος;
Δ.Κ. (αφού ανταλλάξει βλέμματα με τον σκηνοθέτη του): Στην ελληνική γλώσσα λείπουν τα επίθετα ως προς αυτή την ερώτηση. Νομίζω ότι δεν μπορώ να απαντήσω, είναι το μοναδικό πράγμα που του λείπει και μερικές φορές του λείπει πολύ, σε σημείο που να μιλάμε για έλλειψη κακίας. Πρέπει να το προσέξει αυτό.
Μάξιμε, είναι η στιγμή της αλήθειας. Σε εκνευρίζει ο Δημήτρης στις πρόβες;
Μ.Μ.: Με εκνευρίζει κάποιες φορές γιατί είναι τόσο ανυπόμονος…
Πώς καταλαβαίνεις ότι έχει εκνευριστεί;
Δ.Κ.: Γίνεται τεράστιος και περπατάει ανοίγοντας πολύ τα πόδια και τα χέρια του μες στον χώρο. Διανύει σύντομα μεγάλες απoστάσεις με λίγο κόπο.
Θυμάστε κάτι αστείο, κάτι άχαρο από τις πρόβες;
Μ.Μ.: Δεν ξέρω πόσο αστείο φαίνεται σε κάποιον που θα το διαβάσει, αλλά για μας που το βλέπαμε ήταν πολύ. Τις προάλλες, σε μια σκηνή, θεατρικά βεβαίως, χτυπάγαμε τον Στεφόπουλο. Κατά λάθος τρώει μία στον αγκώνα. «Πιο σιγά, ρε!» λέει. Μετά τον σπρώχνουμε πιο δυνατά από όσο έπρεπε, φωνάζει ξανά, «πρόσεχε λίγο!», και μετά τον χτυπάω το κεφάλι και…
Δ.Κ.: ...και μετά τον σπρώχνουμε και πέφτει μέσα στο βούρκο!
Χμμ… Τι επιθυμήσατε να φάτε στις πρόβες αλλά δεν; Βροχή, καλή ώρα…
Δ.Κ.: Τη σούπα του Άρντεν με το δηλητήριο. Είναι μερικές φορές στην πρόβα που δεν παλεύεται, θέλεις να πεθάνεις για λίγο και να αναστηθείς, να ’χει τελειώσει η πρόβα και να πας σπίτι σου.
Τι είναι η Αλίκη για τον Μόσμπι;
Δ.Κ.: Είναι το «fuck buddy» του – με μια πρόχειρη ορολογία μιλάω (γελάει λίγο, ύστερα σοβαρεύεται). Ωραία λοιπόν, νομίζω ότι η Αλίκη με τον Μόσμπι ενώνονται αντικειμενικά στον ερωτικό τομέα και συμπτωματικά στις επιδιώξεις τους.
Και πού θα καταλήξει αυτή η σχέση;
Δ.Κ.: Σε πολύνεκρη έκρηξη.
Πόσο θα θέλατε να πεθάνει ο Άρντεν;
Μ.Μ.: Πολύ. Θέλω να είναι πραγματικά θάνατος στην παράσταση.
Δ.Κ.: Εγώ νομίζω ότι δεν θα ζω εγώ άμα δεν πεθάνει ο Άρντεν.
Με χρονική σειρά ποιος πεθαίνει τελευταίος;
Δ.Κ.: Ο συγγραφέας.
Ποιος είναι ο πιο δημιουργικός θάνατος;
Δ.Κ.: Ένας Tαλιμπάν που σκάει μέσα στο μπαρ.
Ποια είναι η πιο χαζή απόπειρα δολοφονίας του Άρντεν;
Μ.Μ.: Νομίζω η πιο χαζή είναι η τελευταία, που είναι και ο φόνος.
Δ.Κ.: Όντως, όσο πλησιάζουμε στον φόνο όλοι γίνονται όλο και πιο ηλίθιοι.
Πώς νιώθει ένας επίδοξος δολοφόνος μετά από τις αποτυχημένες απόπειρές του;
Μ.Μ.: Νομίζω, παθαίνει κρίσεις ταυτότητας.
Δ.Κ.: Ναι, και επαγγελματικού προσανατολισμού.
Ποιους φαντάζεστε να κάθονται απέναντί σας στις παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ;
Δ.Κ.: Εμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, η Ειρήνη Παππά, σύσσωμο το Υπουργείο Πολιτισμού, χορηγοί από πολυεθνικές εταιρείες κ.λπ. Αυτοί στην πρώτη σειρά. Στη δεύτερη σειρά θα κάθεται μια επιτροπή από το Χόλιγουντ και από τις Κάννες, που θα έχουν έρθει μόνο για αυτή την παράσταση.
Μ.M.: Και από το Αctors Studio.
Δ.Κ.: Όχι, είναι στους επιλαχόντες, δεν τους έχουμε στείλει άμεση πρόσκληση, ο Πίτερ Μπρουκ πάντως σίγουρα.
Οπότε, τι βραβείο βλέπετε να παίρνει;
Δ.Κ.: Ε, τι εννοείς τι θα πάρει; Χρυσό βατόμουρο, δίνονται και άλλα;
Πού θέλετε να πάτε διακοπές όταν τελειώσει όλο αυτό;
Δ.Κ.: Στο Φέβερσαμ.
Μ.Μ.: Εγώ στο Ρέινχαμ, να δω επιτέλους τι είναι αυτό το ξέφωτο.
Τι θα κάνετε στις 22 Ιουνίου, την επομένη της τελευταίας παράστασης στο Σχολείον;
Μ.Μ.: Πού να ξέρω τι θα κάνω, θα ζω μέχρι τότε;
Δ.Κ.: Η 22 Ιουνίου είναι μια μέρα μετά το θερινό ηλιοστάσιο. Συνήθως, αυτή τη μέρα εγώ κάνω τις διονυσιακές μου τελετές χορεύοντας γυμνός στα δάση και μαζεύοντας τα λουλούδια της αγάπης.
Έχετε δουλέψει μαζί στην τηλεόραση. Πέρυσι, Δημήτρη, σκηνοθετούσες εσύ τον Μάξιμο. Το βλέπετε να ξανασυνεργάζεστε μετά από αυτό;
Δ.Κ.: Ναι!
Μ.Μ.: Ε… γιατί όχι;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου